Ιστορία εταιρίας

 

Μια φορά και έναν καιρό όλα ήταν διαφορετικά. Τότε για να φτιάξεις μια επιχείρηση δεν χρειαζόταν λεφτά αλλά μυαλό!

Τον καιρό εκείνο λοιπόν στην Δράμα της εποχής ξεκινά η ιστορία των Σούπερ μάρκετ Γουντσίδη, μια ιστορία αρκετά μεγάλη και με ένα ξεκίνημα παραμυθένιο. Λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο λειτούργησε, ή μάλλον, κυκλοφόρησε το πρώτο κατάστημα Γουντσίδη. Ήταν ένα καρότσι πάνω σε τρεις ρόδες σαν αυτά που βλέπουμε ακόμη στις Λαϊκές και πάνω του βρισκόταν η ελάχιστη πραμάτειά του. Το πρώτο πραγματικό κατάστημα νοικιάστηκε το 1946 στην οδό Κολοκοτρώνη κοντά στο ΚΤΕΛ, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα και εμπορευόταν εγχώρια είδη. Ιδρυτής του ο Δημήτριος Γουντσίδης άνθρωπος υπερβολικά εργατικός, πανέξυπνος και διορατικός κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια βοηθούμενος και από τον αδελφό του Γιάννη που εντωμεταξύ είχε και μπει και αυτός στην δουλειά, να ανταγωνίζεται επιχειρήσεις της εποχής με μεγαλύτερη ιστορία και τζίρο. Έτσι φτάνουμε στην πιο σημαντική στιγμή της επιχείρησης το 1975 όταν ο Δ. Γουντσίδης αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις που έρχονται και πρώτος από όλους αποφασίζει να μετατρέψει το απρόσωπο κατάστημα εγχωρίων ειδών σε Σούπερ Μάρκετ. Τα πλεονεκτήματα του νέου καταστήματος δίνουν τεράστια ώθηση στην επιχείρηση που τίποτε πια δεν μπορεί να την σταματήσει. Το 1978 λειτουργεί και το 2ο Σούπερ Μάρκετ της επιχείρησης ενώ μετά από λίγα χρόνια ξεκινά και το χτίσιμο ενός ιδιόκτητου σχεδόν, πολυκαταστήματος στο κέντρο της πόλης συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ. με ιδιόκτητο πάρκινγκ. Όταν τελικά το 1988 λειτουργεί το κατάστημα αυτό είναι ένα από τα 3-4 μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα σε όλη την Β. Έλλαδα.

Το 1993, 1994, 1996, 1998, λειτούργησαν άλλα 4 καταστήματα φτάνοντας έτσι συνολικά τα 7 καταστήματα, όλα στην πόλης της Δράμας. Το 1997 λειτούργησε η νέα κεντρική αποθήκη της επιχείρησης η οποία δουλεύει και ως cash and cary. Το 2000 ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά. Στην διάρκεια της λειτούργησαν 3 νέα καταστήματα ένα στην Νικίσιανη Καβάλας ένα στην οδό Βενιζέλου, ιδιόκτητο και ένα στην οδό Χρυσοβέργη ιδιόκτητο και αυτό. Προηγουμένως είχε αγοραστεί μια έκταση 22 στρεμμάτων από τον όμιλο Βερόπουλο σε στρατηγικό σημείο της πόλης με σκοπό να φιλοξενήσει στο μέλλον ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο μαζί με τις κεντρικές αποθήκες της επιχείρησης.
Τον Απρίλιο του 2003 λειτούργησε το 11ο κατά σειρά κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Παγγαίου 49 στην περιοχή Αρκαδικός, σε χώρο που παλαιότερα λειτουργούσε κατάστημα ο Καταναλωτής Coop.

Το 2004 δύο νέα καταστήματα προστέθηκαν στην αλυσίδα των Σούπερ Μάρκετ Γουντσίδη. Πρώτα τον Μάρτιο λειτούργησε το 12 κατάστημα της αλυσίδας στην περιοχή δικαστηρίων, ένα πράγματι ξεχωριστό κατάστημα με χώρους πώλησης 1500 τ.μ. και με εντυπωσιακή διαρρύθμιση και διακόσμηση. Και 2 μήνες μετά τον Ιούνιο λειτούργησε το 13ο κατάστημα, το 2ο εκτός νομού Δράμας στις Κρηνίδες Καβάλας.

Τον Απρίλιο του 2006 ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα το 14ο λειτουργεί στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Με χώρους πώλησης 1200 τ.μ. είναι το μεγαλύτερο της περιοχής.

Το 2008 δύο νέα καταστήματα προστίθενται στην αλυσίδα Γουντσίδη. Πρώτα τον Νοέμβριο λειτουργεί το 15ο κατάστημα στην Προσοτσάνη Δράμας και ένα μήνα μετά τον Δεκέμβριο του 16ο κατάστημα στην οδό Ευξείνου Πόντου στην περιοχή των Κομνηνών.
Και τα 2 καταστήματα είναι ιδιόκτητα και υπερσύγχρονα και η επένδυση για την λειτουργία τους ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2009 η επιχείρηση προχωρά σε μια εντυπωσιακή και πολύ σημαντική κίνηση. Μετά από 21 χρόνια αποφασίζει να αντικαταστήσει το κεντρικό της κατάστημα με ένα νέο υπερσύγχρονο κατάστημα με χώρους πώλησης 3.000 τ.μ. και πάρκινγκ 200 θέσεων στο κέντρο της πόλης. Είναι μια τολμηρή και δυναμική κίνηση με κόστος περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αντλούνται όπως και οι προηγούμενες επενδύσεις από τα αποθεματικά της επιχείρησης!!! Το νέο κατάστημα είναι από τα πλέον σύγχρονα και λειτουργικά στην Βόρεια Ελλάδα.
Έτσι σήμερα η επιχείρηση αριθμεί 16 καταστήματα εκ των οποίων τα 11 είναι ιδιόκτητα.

Η έδρα της επιχείρησης είναι στην οδό τέρμα 1ής Ιουλίου σε ιδιόκτητο χώρο, όπου στεγάζονται και οι κεντρικές αποθήκες της επιχείρησης σε κτίριο έκτασης 2.200 τ.μ. Οι κεντρικές αποθήκες λειτουργούν και ως κατάστημα Cash & Carry για επαγγελματίες. Η επιχείρηση απασχολεί σήμερα περισσότερα από 350 άτομα και συνεισφέρει τα μέγιστα στην διαρκώς συρρικνούμενη τοπική οικονομία του Νομού Δράμας. Κάθε χρόνο περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύετε σε επιχειρήσεις του Νομού Δράμας για αγορά τοπικών προϊόντων ή προϊόντων από τοπικκούς αντιπροσώπους, τα αντίστοιχα μερίδια των ξενόφερτων Σ/Μ είναι πολύ μικρότερα έως τελείως μηδενικά. Και κάπου εδώ βρίσκετε η διαφορά μιας τοπικής από μια ξενόφερτη επιχείρηση. Είναι πραγματική καταστροφή να απορροφάς και απομακρύνεις εκατομμύρια ευρώ από την περιοχή χωρίς να αγοράζεις από αυτήν ούτε ένα κουλουράκι ούτε ένα μπουκάλι γάλα Νεογάλ!!!

Γιατί υπάρχουν ξενόφερτες πολυεθνικές που δεν έχουν στα ράφια τους ούτε ένα Δραμινό προϊόν!!!
Τα Σούπερ Μάρκετ Γουντσίδη το 2010 κλείνουν 64 χρόνια ιστορίας, 64 δημιουργικά χρόνια γεμάτα όνειρα αγωνίες αλλά και χαρές. Η συνδρομή τοςυ στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σήμερα μετά από 64 χρόνια οι Δραμινοί είναι περήφανοι για τα Σούπερ Μάρκετ Γουντσίδη και αυτά, για τους Δραμινούς.